2009. november 12., csütörtök

Első nap Phnom Penh-ben

Jajjjj, de jól éreztem ma magam! Tudom, hogy többször hagyatkozom a női megérzésemre mint a józan eszemre, de hát ha egyszer 99 %-ban úgy is lesz ahogy azt elképzeltem!!! Merthogy úgy indultam el, ez lesz életem egyik legjobb utazása - és tényleg az lesz!
Phnom Penh olyan, mintha valami mesében lennék! Leszámítva, hogy melegebb van mint az ilyenkor normális lenne, napközben kb. 32-33 fok. És állítólag a monszun is elhúzódott, de reményeim szerint meghoztam a száraz időt, mert ma nem esett :)

Reggel először is kerestem egy kávézót, ahol sikerült finom omlettet ennem. Dumáltam egy 14 éve ittélő német pasival, étterme van itt, holnap oda megyek reggelizni, úgyis a városnak azt a részét szeretném megnézni. Majd elmotoroztam egy helyivel a Királyi Palotához (szeretett volna jó pénzért egész nap fuvarozni, de szerencsére elslisszoltam). A palotaegyüttes csodaszép! A fő épülete az ún. Ezüst Pagoda, ami azért ezüst, mert a padlója ezüstből készült lapokkal van kirakva. Persze beborították a nagyját szőnyeggel :) Ebben az épületben nem lehetett fotózni, pedig érdemes lett volna, mert telis-tele volt szobrokkal, pl. egy életnagyságú Buddhával, kirakva kb. 80 db gyémánttal. És a kert is gyönyörű.







Ezután elmentem a Nemzeti Múzeumba. Már maga az épület is látványos, a kiállítás pedig hát olyan, mint bárhol a nemzeti múzeumok, csak itt a khmer birodalom remekeit tömörítették össze. Izgalmasabb volt, amikor a kertjében ücsörögtem és odajött hozzám egy hatalmas jóllakott patkány. Rámnézett, ijedtemben rámordultam, majd visszaszaladt a bokorba.

Néhány utcakép:

Ez egy fafaragó műhely, a srác hihetetlen szép dolgokat gyártott

Ez egy kuka, autógumiból:

Eztán elsétáltam a Függetlenség Emlékműhöz, itt találkoztam Niallal (a házigazda, ha még nem neveztem volna nevén). Hosszas keresgélés után találtunk modern gyógyszertárat, valami kenőcs kellett neki. Azt mondta, hogy a khmer gyógyszertárakban hamisítványokat árulnak, nem bízik bennük. Majd hazamentünk ebédelni, ismét a khmer pasija főzött. Csirkelevest, amit rá kellett önteni a főtt rizsre. Érdekes módi.
Niallnak délután a Russian market-on akadt dolga, így hát vele tartottam. Ez egy irdatlanul nagy méretű fedett piac, ahol mindent lehet kapni. Vettem is egy csini rucit mag egy sapkát. Egyelőre csak olyat, amit itt hordani fogok, szuvenírért majd visszamegyek a hazaút előtt. Hallottam tőle egy érdekességet: itt nincs olyan, hogy szerzői jog, szabadon lehet bármit másolni. Tehát nem illegális sem zenét, sem könyvet, sem semmit másolni akár saját célra, akár eladásra. A piac tele volt másolt DVD-vel természetesen. Na és váltottam pénzt. 100 Euroért több, mint 617.000 Rielt kaptam! Olyan, mintha majdnem milliomos lennék!
A napot azzal zártam, hogy beültem egy kávézóba és megkóstoltam a helyi specialitást: lemon merengue pie. Azóta sem derült ki mi az a merengue, de finom volt és még élek :) Haza ismét motoroztam, persze egy kis alkudozásba került a fuvardíj :) Már besötétedett mire hazaérte, mert a LP azt írta, ne mászkáljunk sötétben egyedül. Márpedig én holnap ezt fogom tenni, mivel az egyik hatalmas park ami mellett elhúztunk, tele volt emberekkel, akik zenére vagy táncoltak vagy tornáztak, és olyan szívesen csatlakoznék egy ilyen csoporthoz. Holnap este úgysem tudok már itt aludni, és nagy valószínűség szerint olyan szállásra megyek ami közel van ehhez a parkhoz.

No és a nap jó híre: szombaton van még hely, úgyhogy megyek a Betelnut Tours szervezésében egy innen kb. 100 km-re lévő wildlife sanctuary-be!!!!!

Otthon minden okés???

7 megjegyzés:

APU írta...

Szandi
Nagyon jók a képek, szerintem jól mutatják a hely jellegzetességét: a különleges épületek, pagodák, szobrok. Tetszik az elefánt formára nyírt bokor!
Milyenek az árak: például hány riel volt a pie? Mennyibe kerül a szentélybe a kirándulás?
Írjál ezekről is.
Apu

banji írta...

jók a képek! a leírás alapján nagy a nyüzsgés a városban :)

Fruzsi írta...

Huu, tenyleg izgalmas a nyaralasod!!olyan jo olvasni!!TEnyleg azok a pagodak csodasak!CSAk tovabra szpe idot es jo szerencset kivanok!!

Na es milyen "Miliomosnak"lenni?!;)

Anyu írta...

Gyonyoru helyeken jarsz, oriasi elmenyek! Nagyon klassz az uj rucid. Ugy latom, hogy alaposan megismered a helyi konyhat. Izgalmas beszamolodat tovbbra is nagyon varjuk. Puszi: Anyu (itthon semmi ujsag, robotolunk)

Unknown írta...

Az a baj, hogy semmi extra nem jut az eszembe, csak annyi, hogy érezd jól magad, te búgócsiga :)

Oli írta...

A piac látványa alapján, ha akartad volna, akkor ott ruhát is varrtak volna CSAK Neked .... csak vetkőzzz...:)

Unknown írta...

...te ne mászkálj arrafele egyedül éjszaka, veszélyt jelentesz szegény khmerekre!

-A-