2009. november 26., csütörtök

Megérkeztem Siem Reap-be

Kora reggel pontosan indult a busz Siem Reap-be. Még a phnom penhi szálláshelyen ajánlott egy helyi alak egy guesthouse-t, így amikor Siem Reap-be értem, már várt a tuktuk a buszállomáson. Úgy gondoltam, ha van wifi az ajánlott helyen akkor jó lesz – és jó lett :) Főleg, hogy szép nagy szobám van, napi 5 USD-ért.

Mivel még nagyon kora délután megérkeztem, de ahhoz nem elég korán, hogy elinduljak templomokat nézni, elmotoroztam a közeli Puok település selyemkészítő üzemébe. Itt bemutatták a komplett selyemkészítési folyamatot, egészen attól, hogy milyen fákat ültetnek, amivel a hernyókat etetik (mulberry tree, ez vajon magyarul mi???), aztán a selyemhernyók gondozását, a selyemszál majd a szövet készítését. Nem nagy az üzem, de érdekes volt, bár sok mindent nem értettem – sajnos az angol szókincsem bővítésekor erre a témára nem helyeztem nagy hangsúlyt :)


Tradicionális esküvői szerelés:
Visszaérve estig sétáltam a városban, és az első ami feltűnt az volt, hogy mennyivel kultúráltabban közlekednek itt, mint Phnom Penhben. Így pl. az egyirányú utcában csak egy irányba halad a forgalom :)
Van a városkának egy nagyon szép parkja, amit folyamatosan gondoznak.
A várost a Stung Siem Reap folyócska szeli át, ami tele van kis hidakkal, nagyon hangulatos a partján sétálni.
Megnéztem a Wat Bo nevű pagodát, ami még 19. századi eredetű, és a belső fala tele van eredeti festményekkel, amik a Ramajana kambodzsai értelmezését örökítik meg. A parkja meg egy sztupa-dzsungel. A templom mellett épp kezdődött a délutáni oktatás egy általános iskolában. Mivel tárva nyitva voltak az ablakok, jót mosolyogtam, mert minden osztályban egyszerre kórusban ismételtek mindent a gyerekek, amit a tanár mondott, így jó nagy volt a hangzavar a környéken.
Belebotlottam egy Lonely Planet nem említette pagodába is, a Wat Preah Prohm Rath-ba. Itt is él egy szerzetesnő. A templomban van egy hatalmas ülő és egy szintén hatalmas fekvő buddha is.

Elmentem a helyi piacra és tűnik, inkább itt érdemes szuveníreket vásárolni, mint Phnom Penhben.
A szállásra visszamenet bementem még egy masszírozásra a vakokhoz, hogy holnap bírjam a templomjárást :)