2009. december 1., kedd

Hajókázás Battambangba

Még tegnap este rendeztem a számlát a siem reapi guesthouseban, és foglaltattam helyet a Battambangba menő hajóra. Igaz, hogy a buszjegy árának a többszöröse volt a díj, de aki már utazott ezen az útvonalon, mind azt mondta, hogy gyönyörű és egy felejthetetlen élmény - és igazuk volt.


A Tonlé Sap tavon hajóztunk az út felén. Erről a tóról néhány információt érdemes tudni. Amikor az esős évszakban megduzzad, a legnagyobb mélysége több, mint 10 méter és 13.000 km2 a területe. Száraz évszakban 2.500 km2-re és csupán 2,2 méteres mélységre megy össze. A tó és a Mekong folyó között Phnom Penh irányában van összeköttetés egy 100 km-es "csatornán" keresztül, ezt hívják Tonlé Sap folyónak. Az esős évszak végével, tehát október végétől, ahogy a Mekong vize elkezd visszahúzódni, a Tonlé Sap folyó folyásának iránya megváltozik, és nem a tavat, hanem a Mekong folyót táplálja.

A hajóút bő 7 órásra sikeredett, mivel menet közben leálltunk minden bokornál seftelni, úgy látszik nem volt elég amit a sok turista fizetett az egészért :)
A hajónak a tetején is lehetett ülni, nem csak a lenti fedett részen, és én is ezt tettem - így hát rákvörössé pörkölődtem az út végére, de majd csak egyszer bebarnul a színem :)Rengeteg úszó falun haladtunk át - ha ezt előre tudom, akkor a tegnapi szörnyűségre nem nevezek be...
Ezek viszont már nem úszó faluk, hanem úszó lakások.Ez volt a hajónk. A speed boat. Bár egy idő után rájöttem, hogy csak ennek keresztelték el és nem a félelmetes haladási sebesség miatt hívják így :)

A budi az egyik úszó faluban - ekkor ment el a kedvem a fürdéstől :)
Érdekes részeken haladtunk át, az volt a legjobb, amikor jött a szembeforgalom :) A belógó lombozat sem volt semmi, néha jól lekaszált minket...Hihetetlen madárvilága van a tónak, bár fényképezni nem volt egyszerű őket.

Itt már közeledünk a teljesen szárazföldi részek felé.


Megérkezve Battambangba el kellett még jutnom a Lonely Planetből kinézett szálláshelyre. Az volt a szerencsém, hogy már várták a hajót, úgyhogy nem kellett cipekedni. Ezután helyi ebéd után néztem (amitől továbbra sem fáj a hasam).

Holnapra beszerveztem délelőttre a főzőtanfolyamot, már csak ki kell gondolnom minek az elkészítését szeretném megtanulni. Délutánra meg megbeszéltem egy motorossal, hogy mit nézünk meg a környéken. Viszont még mindig ott volt a kérdés, hogy most délután mit csináljak?
Hát ez gyorsan megoldódott, amikor egy motoros az út szélén megszólított azzal, hogy ő egy iskolát vezet, ahol angolt tanít, és szeretné ha egy vagy két órát tanítanék, mert örülnek neki a gyerekek, és ha jónak látom akkor adakozhatok könyvekre, stb. 7 km-re vitt egy kis Slarkram nevű faluba. Az osztályban mindenkivel kellett beszélgetnem olyan alap kérdés-válaszokat gyakorolni, mint pl. hogy hívnak, hová valósi vagy, mi a kedvenc ételed, stb. A hétsó sorokban ültek a szerzetesgyerekek, akik hihetetlenül félénkek voltak (ja, és előttük csak állni szabad, ülni vagy guggolni nem - mondhatom baromi kényelmes volt), elöl pedig a "normál" gyerekek. Édesek voltak nagyon!
A vacsorámat a kissé szemetes folyóparton költöttem el.
És egy kis politika. Kambodzsában a legnagyobb párt a Cambodian People's Party, röviden a CPP. Érdekessége, hogy bár lehet hogy nem rájuk szavaznak a legtöbben, mégis 30 éve ők nyerik a választásokat... Még érdekesebb viszont, hogy volt vörös khmer vezetők is töltenek be vezető pozíciókat a pártban... Éljen a demokratikus Kambodzsa!!! Ja, és hihetetlen a propaganda: óriástáblák mindenhol, még az úszó falvakban is.
Feljövőben van a Sam Rainsy Party, amiről sajnos nem tudok semmit, de ha lesz rá időm utánenézek ki ez a jóember.
Ez viszon a helyi körülményeket nézve egy vicc: Human Rights Party. Nem lehet túl nagy a szavazóbázisa.
Szintén nagy párt a Funcinpec Party, ami eredetileg a király hívet tömörítette, mára kezdi elveszíteni a jelentőségét.

4 megjegyzés:

APU írta...

Te ott rákvörösre pörkölődsz, mi meg itt ázunk, fázunk és fűtünk..
Mindenesetre a nappal vigyázz, mert majdnem az Egyenlítőnél jársz!
Biztos érdekes lesz a főzőtanfolyam és a blog is újabb kulináris különlegességekkel bővül.
Ha itthon is lesz lehetőség megfelelő alapanyagok beszerzésére, akkor szívesen megkóstolnám a kambodzsai főztödet.
További jó utat! Puszi Apu

Anyu írta...

Ma is erdekes helyeket lattal. En is azt mondom, hogy nehogy napszurast kapjal. Itt egesz nap esett az eso. Jo neked ott a melegben. Tanulekonyak voltak a helyi gyerekek? Varunk mar haza, puszi: Anyu

Mirely írta...

Szia Ms. Vasgyomor!:)

Persze gondolom a naptej a táskádban pihent, míg Te a tetőn pörkölődtél. ejnye-ejnye!
Ez a tanítás dolog nagyon klassz lehetett, meg persze a hajókázás is.
Azért még egy masszázst iktass be mielőtt hazaindulsz, mert itthon úgyis csak a meló meg a görnyedés lesz. :)
Na további jó szórakozást!
ciao,
M.

Viktória írta...

Egyetértem Mirellyel, használd ki az olcsó masszírozási lehetőséget, amíg csak lehet!!!!
A másik fontos: ha találtál olyan ételt amit itthon is kipróbálnál, mindenképpen vegyél hozzá fűszert még ott kint (esetleg a pirospaprikádat becserélhetnéd egy helyi fűszerre :)

Viki